Modlící se žena

Víra zlepšuje fyzické zdraví

Nová studie zveřejněná v časopise PLOS One ukazuje, že pravidelná účast na náboženských obřadech, jako je mše, může vést k lepšímu zdraví a delšímu životu u lidí středního a staršího věku.

Zdravotní přínosy náboženských obřadů

Bez ohledu na náboženství může účast na náboženských obřadech přinést zdravotní výhody. Výzkumníci z Emory Rollins School of Public Health v Atlantě, GA, se zajímali o to, jak náboženský životní styl ovlivňuje zdraví a délku života dospělých středního a staršího věku.

První autorkou studie je Ellen L. Idler, Ph.D., profesorka epidemiologie a sociologie na Emory Rollins School of Public Health. „Chtěli jsme propojit výzkum o náboženství, zejména náboženské účasti, s rámcem sociálních determinant zdraví,“ říká prof. Idler.

Výzkum a zjištění

Prof. Idler a její tým analyzovali data z longitudinální studie Health and Retirement Study, která sleduje „zdravotní a ekonomické okolnosti“ lidí nad 50 let v USA. Zaměřili se na data více než 18 000 účastníků z let 2004 až 2014 a použili modely Coxových proporcionálních rizik, aby zjistili vztah mezi náboženskou účastí a celkovou úmrtností.

Snížení rizika úmrtí o 40 procent

Výsledky ukázaly, že pravidelná účast na náboženských obřadech byla spojena s nižší úmrtností. Ti, kteří se účastnili obřadů alespoň jednou týdně, měli o 40 procent nižší riziko úmrtí ve srovnání s těmi, kteří se nikdy neúčastnili.

I ti, kteří se účastnili méně často, měli nižší riziko předčasného úmrtí než ti, kteří se neúčastnili vůbec. Tento pozitivní efekt na zdraví byl srovnatelný s efektem vyššího příjmu. Naopak ti, kteří považovali náboženství za „velmi důležité“, měli o 4 procenta vyšší riziko úmrtí, což může souviset se zhoršujícím se zdravotním stavem a hledáním útěchy.

Význam náboženské účasti

Prof. Idler vysvětluje, že tento výzkum ukazuje význam náboženské účasti jako sociálního determinant zdraví. Účast na náboženských obřadech může vést k zdravějšímu chování, jako je nekouření a omezená konzumace alkoholu, a také poskytovat podporu komunity.

Autoři uznávají, že se jedná o observační studii, která nemůže vysvětlit příčiny, a upozorňují na omezení studie, jako je sebehodnocení zdravotního stavu a náboženské účasti, což může vést k určitým zkreslením.

Tato studie zdůrazňuje důležitost zahrnutí náboženské účasti jako jednoho z faktorů ovlivňujících úmrtnost, zejména u starších lidí, a poskytuje ucelenější pohled na sociální síly ovlivňující jejich zdraví.

Odkazy

  • http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0189134

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *